MAS MEGELSEN - LOV

Svetsku slavu stekao je 2006. godine ulogom negativca Le Chiffrea u Bond filmu ’’Kazino Rojal”. Iste godine veliki uspeh ostvario je i ulogom u filmu nominovanom za Oskara za najbolji strani film ’’Posle venčanja’’ poznate danske rediteljke Suzan Bir.

Domaćoj publici poznat je po ulogama u filmovima ’’Diler’’ Nikolasa Vindinga Refna (FEST 1998), ’’Otvorena srca’’ (2002), ’’Buđenje Valhale’’ i ’’Koko Šanel i Igor Stravinski’’ (FEST 2010) u kom je glumio čuvenog kompozitora. Po mišljenju mnogih stranih kritičara njegovo ime je sinonim za uspeh danske kinematografije sredinom ’90-tih godina.

Poslednjeg dana ovogodišnjeg FEST-u publika će imati jedinstvenu priliku da pogleda film ’’Lov’’ Tomasa Vinterberga, u Sava centru u 16:30. Uloga u filmu Masu Megelsenu donela je ne samo nagradu za najboljeg glumca na prošlogodišnjem Kanskom festivalu, već i nominacijuza najbolju glavnu mušku ulogu Evropske filmske akademije.

U istorijskoj drami ’’Kraljevska afera’’ tumači lik čuvenog Grofa Johana Fridriha Strunsea, doktora na danskom dvoru Kralja Kristijana VII i jednog od reformatora kraljevine u XVIII veku.

Trenutno snima TV seriju ’’Hanibal’’ u kom tumači lik Dr. Hanibala (kanibala) Lektora.

Dolazi iz filmske porodice, otac Henig i brat Lars takođe su glumci, a supruga Hane Jakobsen sa kojom je već preko 25. godina u braku i sa kojom ima dvoje dece (ćerka Viola i sin Karl) je koreograf.

U Švedskoj ne samo da je savladao jezik, već se i osam godina profesionalno bavio plesom. Bio je i reklamno lice poznate švedske modne kompanije H&M. U rodnoj

Danskoj godinama je proglašavan najseksipilnijim muškarcem “Pa radije bih da me proglašavaju najseksipilnijim, nego najružnijim muškarcem u Danskoj’’, dodaje Megelsen.