Fokus Južna Amerika

 

FOKUS Južna Amerika "Povratak"

Tri sestre

Po bakinoj smrti, sestre Sofija, Marina i Violeta pokušavaju, da nastave život u kući u kojoj ih je starica podigla. Suviše je tesna za mladalačke hirove i sujete, svađe, mirenje, zavade,napuštaju i vraćaju se u kuću, tu su i mladići: ljubav i raskidi...

 

Sve u 98 minuta, debitantskog igrani film Milagros Mumentaler, rođene Argentinke, koja sa tri meseca napušta zemlju, diktaturu...Sa roditeljima odlazi u Švajcarsku iz koje se sa 19 godina vraća u Argentinu, na studije. Iako je odrasla između dve kulture, obe smatra jednako važnim.

 

Film sadrži dosta autobiografskih elemenata. Napuštanje zemlje bila je posledica političkog izbora njenih roditelja. Bili su levičari, politički aktivni za vreme studija. Jednog dana mog oca hapse ali je i pušten. Nikada od toga nisu pravili dramu i nikada nisu činili da se osećamo kao deca političkih emigranata- seća se Mumentalerova.

 

Na pitanje da li je Čehov (“Tri sestre”, “Višnjik”) direktno ili indirektno uticao na njenu priču, kaže da nije, mada za sam naslov filma pomogla joj je jedna predstava, Frederika Garsije Lorke “Dom Bernarde Albe”, u kojoj na samom kraju glumac izgovara: “Otvori vrata i prozore”(“Abrir puertas y ventanas”) to joj je zvučalo dobro. U filmu ima dosta duhova, ali istovremeno projektovanja budućnosti.

 

- Mislim da se mnogo više može reći pogledom i detaljima nego rečima. Cilj ovog filma je da ne forsira stvari. Ovaj film se širi iz želje da obnovi priču koja je povezana sa mojom biografijom i iskustvom. Inspirisan je stvarima na koje sam naišla dok sam sa sestrama živela u Argentini. Iako nam je sudbina dopustila da odemo, naši životi bi mogli biti i drugačiji tako da bi naša situacija mogla da podseća i na onu filmskih protagonista. Film ima intiman i lični karakter, ali je usidren u realnost nacionalnog, kulturnog i ekonomskog konteksta – objašnjava Mumentalerova.