UMETNIČKI TIM

Borislav Anđelić – umetnički direktor 41. FEST-a

Borislav Anđelić,umetnički director FEST-a, dugogodišnji filmski kritičar dnevnih novina “Večernje Novosti” , predsednik FIPRESCI Srbija, sekcije međunarodne organizacije filmskih kritičara i član Upravnog odbora Filmskog centra Srbije. Spada među najuticajnije filmske kritičare u regionu i prati filmska zbivanja za domaću, ali i stranu štampu, radio i televizije.

Tokom svoje dugogodišnje karijere bio je jedan od selektora FEST-a, kao i umetnički direktor Međunarodnog festivala na Paliću i Festivala autorskog filma u Beogradu. Kao spoljni saradnik aktivno je radio na programskim selekcijima brojnih, kako domaćih, tako i stranih filmskih manifestacija i osmišljavanju pratećih programa i okruglih stolova vezanih za afirmaciju domaćeg srpskog filma, međunarodnog udruženja FIPRESCI, naročito,mladih filmskih kritičara i autorskog filma u celini.

Kao član glavnih žirija i žirija kritike, u zemlji (na Kratkom metru u Beogradu, Herceg Novom i Vrnjačkoj Banji itd…) inostranstvu (Berlin, Kan, Toronto, Frajburg,Visbaden,Troja, Kotbus, Solun, Bratislava itd), aktivno je ucestvovao u izboru dobitnika nagrada.


Ivan Karl - selektor 41. FEST-a

Rođen je u Beogradu 1979. god. Diplomirao je filmsku i televizijsku produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti. Kao autor i voditelj emisija o filmu radio je na Trećem kanalu RTS, zatim kao urednik filmskog programa na TV Politika. Bio je selektor Festivala studentskog filma, Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji
(program Istok je tamo) i organizator i selektor Festivala filmova Eurimaža u Beogradu. Pisao je televizijsku i filmsku kritiku i reportaže, a u svojstvu člana žirija kritike Fipresci učestvovao je na festivalima u Vizbadenu, Ankari, Ljubljani, Hihonu, Trstu i Motovunu.

Bio je kordinator međunarodne saradnje u Filmskom Centru Srbije, a potom i Glavni i odgovorni urednik kablovske televizije Film plus. Autor je dokumentarnih tv serija Žene na filmu i Muški na filmu, kasnije pretočenih u knjigu Gluma na filmu. Od 2007. god. je odgovorni urednik redakcije filmskog i stranog serijskog programa RTS. Višestruki je dobitnik nagrade TV Novosti za najgledniji filmski program u Srbiji.

Odlukom Skupštine grada, 2010 god. je sa Borislavom Anđelićem imenovan za umetničkog rukovodioca FEST-a - pozicija Selektor.